LED Kaarsen

LED kaarsen soorten, de werking en online kopen van LED kaarsen

LED kaarsen informatie over de werking en verschillende lichtkleuren die geproduceerd kunnen worden, de duurzaamheid en efficientie van LED kaarsen.

LED kaarsen als moderne, gezellige verlichting in huis

LED kaarsen bieden uitkomst voor het energiezuinige milieu waar steeds meer Nederlandse huishoudens zich in bevinden. Doordat het idee van energiebesparende verlichting steeds meer gaat leven zoekt men naar alternatieven voor de gloeilamp en daar bieden LED kaarsen ten opzichte van spaarlampen een gezellige uitkomst.

LED kaars

Hoe werken LED kaarsen?

LED staat voor Light Emitting Diode ofwel voor lichtuitstralende diode. Het licht dat de LED kaars uitstraalt wordt opgewekt door stroom te laten lopen door een kristaldetector. LED kaarsen werken enigszins anders dan gewone kaarsen. Er is namelijk geen sprake van een vlam, die toch wel de belangrijkste sfeerfactor is als het gaat om branden van kaarsen. Dit wordt opgelost doordat de ‘vlam’ van de LED kaars vaak verpakt is met een bepaald materiaal dat het licht dimt of wazig maakt.

Door het wazig maken van het LED licht ontstaat een effect dat vergelijkbaar is aan een gewone kaars die deels ingebrand is en waarbij de buitenkant van de kaars oplicht. Door zowel de kleur van de LED lamp als de kleur van de verpakking te variëren kan men honderden verschillende combinaties maken. LED kaarsen zijn op die manier zeer goed in te zetten als sfeerverlichting in huis.

Kleuren van LED kaarsen

In tegenstelling tot de bekende gloeilamp en normale kaarsenvlam kan de LED kaars verschillende kleuren uitstralen. Dit komt doordat het licht dat de LED uitstraalt afhankelijk is van het materiaal dat wordt gebruikt om het lampje in de LED kaarsen te maken. Het produceren van rood en groen licht werd eerder bereikt dan het produceren van blauw LED licht, maar hedendaags zijn alle kleuren uit het RGB kleurenspectrum te produceren en daarmee is ook het principe kleurmenging bij LED kaarsen mogelijk.
LED Kaarsen theelichtjes

De meest gebruikte bron van licht in LED kaarsen is de tweekleuren LED. Deze LED kaarsen bevatten een normale LED behuizing maar bevatten niet een maar twee LED lampen die beiden een eigen kleur hebben. Door de LED kaarsen een rode en groene lichtbron mee te geven kan er gecombineerd worden tot de kleur geel, de bekende kleur van een gezellige kaarsenvlam.

Het komt ook voor dat er LED kaarsen met drie verschillende kleurenbronnen worden geproduceerd. Hierdoor kan er een eindeloze lijst aan kleurencombinaties uit de LED kaars gestraald worden met een rode, groene of blauwe LED bron als hoofdkleur. 

Tweekleuren LED kaars, de bekende kaarsenvlam kleur

De meest gebruikte bron van licht in LED kaarsen is de tweekleuren LED. Deze LED kaarsen bevatten een normale LED behuizing maar bevatten niet een maar twee LED lampjes die beiden een eigen kleur hebben. Door de LED kaarsen een rode en groene lichtbron mee te geven kan er gecombineerd worden tot de kleur geel, de bekende kleur van een gezellige kaarsenvlam.

Driekleuren LED kaars, oneidig veel combinaties

Het komt ook voor dat er LED kaarsen met drie verschillende kleurenbronnen worden geproduceerd. Hierdoor kan er een eindeloze lijst aan kleurencombinaties uit de LED kaars gestraald worden met een rode, groene of blauwe LED bron als hoofdkleur. 

In de huidige samenleving zouden wij onszelf tekort doen door niet optimaal gebruik te maken van mogelijkheden die daarbij onstaan. Er zijn daarom vanzelfsprekend ook LED kaarsen die wisselen van kleur en op die manier een soort kermisattractie in uw woonkamer mogelijk maken! Voor ieder dus wat wils.

LED kaarsen zijn duurzaam en energiezuinig

De lampen in een LED kaars hebben een zeer hoge energie-efficiëntie en slijten nauwelijks terwijl ze branden, in tegenstelling tot de lont van een gewone kaars of de draad in een gloeilamp. Het licht van een LED lamp wordt gebundeld uitgestraald en dat effect wordt versterkt door het kristal te monteren in een reflector. Alhoewel er meerdere of sterkere LED lampjes nodig zijn in een LED kaars om dezelfde lichtintensiteit te bereiken als bij een gewone kaars of gloeilamp, blijven LED kaarsen een stuk efficiënter doordat de energiebehoefte van een LED lamp aanzienlijk lager is.

U kunt LED kaarsen dus jaren gebruiken zonder deze te vervangen. Het slijtende element is een eventuele accu of batterij die niet vervangen zou kunnen worden. Zorg dus dat u van tevoren goed nadenkt over de energiebron van de LED kaars zodat u een bewuste aankoop kunt doen.

Branduren van LED kaarsen

Moderne LED kaarsen gaan met gemak 50.000 uren mee en hebben daarmee een zeer lange brandtijd. Wanneer u per dag 4 uur kaarsen brandt dan zou de LED kaars maar liefst 32 jaar of langer meegaan. Als u dit vergelijkt met een gewone kaars die, afhankelijk van de grootte, gemiddeld 4 tot 80 uur meegaat dan wordt al snel duidelijk waarom LED kaarsen zo duurzaam zijn.

LED kaarsen zijn zowel op batterij als netstroom aan te sluiten en kunnen daarom op iedere gewenste locatie neergezet worden. Bij LED kaarsen op batterij dient u wel rekening te houden met het af en toe opladen van de batterij of vervangen van lege batterijen met nieuwe. LED kaarsen op accu kunnen heel gemakkelijk opgeladen worden op een basisstation, dat tegenwoordig zelfs draadloos gebeurt terwijl de kaarsen nog gebrand kunnen worden.

Efficiëntie en lichtintensiteit van LED kaarsen

De gekleurde LED kaarsen kunnen een lichtefficiëntie bereiken tot wel 50%. Dit betekent dat de helft van de elektrische energie omgezet wordt in licht. Dit is voornamelijk zo bij rode LED kaarsen of andere gekleurde LED kaarsen, in tegenstelling tot witte LED kaarsen waarbij de efficiëntie minder is.

Dit komt doordat de ‘kleur’ van een witte LED lamp opgebouwd wordt door een blauwe LED lamp licht te laten stralen door een bepaalde fosfor, zodat het licht uiteindelijk geel kleurt. Het gele licht in combinatie met het licht van de blauwe LED lamp geeft een witte indruk. Uiteindelijk is er bij gekleurde LED kaarsen altijd een groot verschil met de traditionele kaars of een gloeilamp. Een gloeilamp zet namelijk maar 5% van de gebruikte energie om in wit licht en dat zou bij gekleurd licht alleen maar minder worden doordat het licht door gekleurd glas gestraald dient te worden.

Veiligheid van LED kaarsen

Omdat bij LED kaarsen geen open vuur en heet kaarsvet geproduceerd wordt zijn LED kaarsen zeer veilig in gebruik. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken dat uw kind aan de haal gaat met de kaarsen en uw tapijt of meubels bekliedert, of nog erger het hele huis doet afbranden. 

LED kaarsen online kopen

U kunt LED kaarsen gemakkelijk online kopen en rustig alle voor en nadelen afwegen voordat u daadwerkelijk tot koop overgaat. Kaarsen Winkeltje biedt LED kaarsen in verschillende kleuren en maten waarbij de branduren duidelijk weergegeven zijn en veel achtergrondinformatie geboden wordt over de LED lampen en fabrikant van de LED kaars.

Op de pagina online kaarsen kopen vindt u meer informatie over het kopen van LED kaarsen.