Doopkaarsen

Doopkaarsen voor de speciale gelegenheid, de doop van uw kind

Doopkaarsen vormen een eeuwenoude traditie in het Christendom bij de doop van kinderen. U leest op deze pagina over deze traditie, het gebruik en de geschiedenis van doopkaarsen.

De mystiek en het gebruik van doopkaarsen

Doopkaarsen zijn altijd met een zekere mystiek omhuld omdat velen van ons niet meer worden gedoopt. Weinigen zullen nog weten wat de betekenis is van de doopkaars en waar en wanneer hij gebruikt wordt. Kaarsen Winkeltje biedt u informatie over doopkaarsen en wij proberen daarmee alle onduidelijkheid over doopkaarsen weg te nemen. Bovendien heeft u ook de mogelijkheid om meteen zeer gemakkelijk mooie doopkaarsen te bestellen.

Doopkaarsen voor de speciale gelegenheid

In tegenstelling tot de normale kaars die op ieder gewenst moment gebruikt kan worden is de doopkaars er een voor een bijzondere gelegenheid, namelijke bij de doop van een persoon of in de jaren erna tijdens de doopviering. Bij de daadwerkelijke doop in de kerk worden de doopkaarsen voor iedere gedoopte ontstoken aan de grote Paaskaars (die symbool staat voor het licht van Christus).

Doopkaarsen worden ook gebruikt om iemands doopverjaardag te vieren en kunnen dan dienen als aanleiding tot een goed gesprek over de betekenis van de doop tussen ouders en kind. Om een moment van innnerlijke rust en stilte te creeëren zijn doopkaarsen ook uitermate geschikt. De rustieke vlam van de doopkaars straalt vrede en warmte uit en stemt tot nadenken.

Geschiedenis van de doopkaars

Iedereen weet dat volgens gelovigen de eerste scheppingsdaad van God het scheiden van licht en duisternis was, waardoor licht gelijk is komen te staan aan alles wat goed is en duisternis voor al het kwade. Licht heeft in al zijn verschijningsvormen dan ook een belangrijke betekenis binnen de kerk en daarbuiten. Zo kan het ontsteken van een  doopkaars niet alleen worden gezien als verdrijving van de duisternis, maar ook als overwinning op de boze krachten van het donker.

Kaarsen zijn de voornaamste lichtbronnen in een kerk en ze worden dan ook bij verscheidene rituelen gebruikt. Het bekendst zijn de kaarsjes die aan worden gestoken ter nagedachtenis aan degenen die ons ontvallen zijn, maar kaarsen worden ook bij vrolijkere gebeurtenissen gebruikt zoals bij de doop waarbij vaak prachtige doopkaarsen worden ontstoken. Doopkaarsen hebben een unieke plek binnen de kerk gekregen als referentie aan onder meer de opdracht van Christus aan zijn volgelingen om ‘kinderen van het licht’ te zijn.

Verschillende soorten doopkaarsen

Doopkaarsen zijn natuurlijk in vele vormen en maten verkrijgbaar maar ze zijn doorgaans cilindervormig en rond de 20cm hoog. Waar vooral een groot onderscheid in te vinden is bij doopkaarsen is de wijze waarop ze versierd zijn met verschillende symbolen en teksten.

Het christelijke geloof staat bol van de symbolen dus het zal u niet verbazen dat het doopkaarsen aanbod enorm gevarieerd is. Veelvoorkomende versiersels zijn het kruis, dolfijnen (symbool voor Christus) en ankers (staat voor zekerheid en houvast). Daarnaast worden op de doopkaarsen ook de naam en doopdatum van de gedoopte vermeld.

Doopkaarsen online kopen

Het kopen van doopkaarsen op het internet is altijd een bijzonder lastige onderneming geweest en het aanbod schoot nog weleens tekort. Met de komst van Kaarsen Winkeltje gaat dit veranderen. Wij bieden u een selectie doopkaarsen die geschikt is voor de doop van uw kind of andere speciale gelegenheid.

Doordat wij doopkaarsen op voorraad hebben kunt u een bestelling snel in huis verwachten en kunt u de aandacht focussen op andere activiteiten voor de doop van uw kind.

Bekijk de pagina online kaarsen kopen om direct uw doopkaarsen te bestellen.