Druipkaarsen

Druipkaarsen informatie, soorten en de werking van druipkaarsen

Druipkaarsen brengen een authentieke sfeer en creëren iedere keer een uniek uiterlijk. Lees meer over de werking en het gebruik van druipkaars.

Druipkaarsen zijn nostalgische sfeermakers

Druipkaarsen zijn eeuwenoud en waren vroeger zelfs de enige soort kaars die beschikbaar was. Omdat de druipkaars een minder strak gebrande kaarsenvoet overlaat wanneer deze gebrand wordt oogt de druipkaars als een minder professionele kaars. Juist bij druipkaarsen is dit geen probleem, het doet mensen immers denken aan 'de goede oude tijd' waarin het niet belangrijk was hoe de kaars brandde maar des te meer dat de kaars gezelligheid in huis bracht. Het in huis brengen van deze nostalgische sfeermakers en bijbehorende gedachten maakt de druipkaars tegenwoordig erg populair.

Populariteit van de druipkaars

Druipkaars

De populariteit van de druipkaars is door de laatste jaren heen toegenomen. Voorheen onstond door de verbeterde technieken bij het produceren van kaarsen min of meer een geforceerde behoefte aan strakke kaarsen met perfecte brandeigenschappen en lange brandduur. Druipkaarsen werden daardoor minder populair.

Waarschijnlijk miste men de authentieke eigenschappen van de druipkaarsen, want de laatste jaren is de druipkaars weer erg populair geworden. De toch al populaire gezelligheid van de kaars wordt bij druipkaarsen nog eens extra benadrukt doordat het kaarsvet langs de kaars druipt en met verschillende kleuren de ruimte opvrolijkt. Ook zijn druipkaarsen erg populair tijdens een diner of andere huiselijke gelegenheid, omdat de kaars een relatief kortte brandtijd heeft. Daardoor sluit de druipkaars de avond vaak gelijktijdig met het dessert of de koffieronde.

Geschiedenis van de druipkaars

Druipkaarsen zijn zoals al eerder genoemd eeuwenoud. Lang geleden werden druipkaarsen echter niet gezien als een kaars met druipeigenschappen, dit was gewoon een bijkomend effect doordat kaarsen in de geschiedenis geproduceerd werden met primitieve materialen. Kaarsen werden gebruikt als primaire lichtbron en doordat zij gemaakt werden van erg zachte materialen was de kans groot dat het kaarsvet uit het brandbassin droop. Bovendien werden kaarsen vroeger vaak in de hand genomen terwijl men ergens heen liep, of stonden zij opgesteld in tochtige ruimten. Daardoor wakkerde de vlam en ontstond vanzelf een druipkaars.

In de jaren '60 van de vorige eeuw zijn druipkaarsen een andere betekenis gaan vormen. Het principe van de druipkaars paste goed bij de vrije en gelukkige gedachte die de boventoon in de samenleving voerde. Ook de vele kleuren waaruit een druipkaars kan bestaan kwamen overeen met de kleurrijke mode en accessoires uit die tijd. Druipkaarsen werden veel gebrand op feestjes en publieke gelegenheden en stonden vaak op tafel in een wijnfles waarover het kleurrijke kaarsvet droop.

De werking van druipkaarsen

Druipkaarsen worden tegenwoordig gemaakt van moderne en kwalitatief hoogstaande materialen. Doordat de druipkaars gemaakt wordt met een geribbelde structuur is het brandoppervlak van de druipkaars onregelmatig. Dit zorgt ervoor dat de vlam van de druipkaars verschillende delen van het pitkuiltje verwarmt en het kaarsvet onregelmatig laat smelten. Wanneer een deel van het pitkuiltje waar veel kaarsvet in ligt smelt, loopt het kaarsvet langs de hals van de kaars naar beneden. Afhankelijk van de hoeveelheid stolt het kaarsvet ergens langs de hals of op de bodem van de kaarsenstandaard. Dit zorgt voor het leuke effect van de druipkaars en maakt iedere druipkaars uniek. 

Druipkaarsen kopen online

U wilt druipkaarsen kopen of online bestellen? Tegenwoordig is het lastige goede druipkaarsen te vinden, maar Kaarsen Winkeltje biedt u de mogelijkheid deze gewoon online te kopen. De druipkaarsen die wij aanbieden zijn van hoogwardige kwaliteit en wanneer u druipkaarsen koopt zult u gegarandeerd een gezellige avond beleven.

Op de pagina online kaarsen kopen vindt u meer informatie over het kopen van druipkaarsen in onze online kaarsenwinkel.